MILETIĆEVA ULICA - LEBARSKI SOKAK

Miletićeva ulica

LEBARSKI SOKAK (danas Miletićeva ulica), jedna od najstarijih novosadskih ulica, koja spaja danas ulice Zmaj-Jovinu i Jovana Subotića. Sokak je počinjao od glavne pijace i kafane Laze Jeremića „Kod puža”, a završavao se grkokatoličkom crkvom. Ime nije dobio po pekarama, već po tome što su nekada davno tu na uglu žene prodavale domaći hleb, cipovke sa pupuškom, donosile bi svež hleb tek izvađen iz furune, uvijen u belo platno, i omamljujući miris bi se širio po celom sokaku.

Miletićeva ulicaPosle I svetskog rata ulica je nazvana po vođi srpskog naroda dr Svetozaru Miletiću, dok su je za vreme okupacije Mađari namenili svom vođi revolucije Lajošu Košutu, da bi posle opet bila vraćena Miletiću. Ulica intelektualaca - ovde su stanovali mnogi ugledni i imućni Novosađani i u najčešće intelektualci. U prvoj polovini XIX veka isticala se kuća poznatog kulturnog poslenika, gradskog blagajnika Konstantina Popovića Komoraša koji je imao četrnaestoro dece. U njegovom domu uvek je bilo mnogo gostiju, naročito se okupljao svet sklon muzici i pozorištu. Tu se uvek dobro jelo i pilo, a ponajviše pevalo i muziciralo. Komoraševu kuću zvali su Novosađani „Veseli dvori Ive Zagorice”, po tada popularnoj ličnosti iz romana Milovana Vidakovića. U kući br. 23 u Lebarskom sokaku živeo je pisac prve srpske tragedije Smrt Uroša V Stefan Stefanović, a u kući br. 31 rodili su se poznati naučnici i akademici Stanoje Stanojević i Slobodan Jovanović.

Zgrada br. 1 pripadala je velikoj dobrotvorki Mariji Trandafil, u br. 13 stanovao je sekretar Matice srpske i dugogodišnji urednik Letopisa dr Milan Savić, sa ćerkom, poznatom pesnikinjom Anicom Savić-Rebac. Levu stranu ulice dodirivala je zgrada pozorišta na Trifkovićevom trgu, u kojoj je Srpsko narodno pozorište davalo predstave. Pod izgovorom da je zgrada trošna, gradske vlasti su je 1890. porušile.

Miletićeva ulicaZavršetak Miletićeve ulice na raskrsnici sa ul. Jovana Subotića. Na mestu zgrade na uglu (na desnoj strani slike) je bila čuvena kafana 'Kod Kamile'.

Kafana kod Kamile

Preko puta od Rusinske crkve na uglu je bila popularna kafana „Kod kamile”, u kojoj su se okupljali poznati književnici, novinari i političari. Grnja slika je iz 1900. godine, a zgrada sa poznatom kafanom porušena je 1932. Na početku ulice s leve strane nalazi se kafana „Lipa”, koja je bila sastajalište časnika Matice srpske i profesora Srpske pravoslavne velike gimnazije s direktorom Vasom Pušibrkom. Na uglu ulice Mite Ružića bila je kuća u kojoj je pesnik Jovan Jovanović Zmaj stanovao sedamdesetih godina, a jedno vreme tu je radila i pivnica „Transval”.

Miletićeva ulicaMiletićeva ulica slkana od ugla sa Grčkoškolskom. Grkokatolička (Rusinska) crkva je na završetku Miletićeve ulice.

Na početku ulice s desne strane, gde je bila kafana Laze Puža, stanovao je nekada osnivač Gimnazije Sava plemeniti Vuković. Na uglu kod Grčkoškolske ulice nalazi se jedna od najlepših zgrada u Novom Sadu, sa statuom Merkura (delo vajara Đoke Jovanovića) na vrhu kupole. To je palata nekadašnjeg Centralnog kreditnog zavoda (nekada Ljubljanska, pa Privredna banka). Kuća na drugom uglu bila je vlasništvo porodice Dunđerski, kasnije je tu za izvesno vreme smeštena ambulanta Doma zdravlja.

Miletićeva ulica

U zgradi br. 6 živeo je Jovan Obrenović, brat kneza Miloša, docnije i njegova kći Anastasija, udova generala Teodora Aleksića od Maine. U kući do nje stanovao je publicista, urednik listova i gradski senator Emil Čakra. (Tekst je sa oficijelnog sajta Grada Novog Sada)

Miletićeva ulica

Izlazak Miletićeve ulice na Zmaj Jovinu. Na slici je uočljiv najviši deo ulice, a to je i najviša prirodna kota u Novom Sadu - 82 m nadmorske visine.
 

 

 

 
REKLAMNI PROSTOR


Akademija OXFORD
Magazin ESNAF broj 1
ESNAF broj 1

Magazin ESNAF broj 2
ESNAF broj 2

Magazin ESNAF broj 3
ESNAF broj 3