ZANATSKI DOM

Sedište Udruženja je u Zanatskom Domu.

Zanatski dom

U Enciklopediji Novog Sada Zanatski dom se označava kao '' impozantna jednospratna zgrada ... koju su novosadske zanatlije podigle 1937-38. za potrebe svog udruženja i društvenog i kulturnog života, po projektu Stevana Fajsta''.

Sem po velikom natpisu na vrhu fasade, zgrada je prepoznatljiva i po ukrasnom reljefu majstora i šegrta...

Reljef majstora i šegrta

... i četiri simbola zanata.

Simboli zanata na fasadi iznad ulaza

U ulazu - anfort kapiji - je ploča, postavljene u novoizgrađenom Zanatskom domu koja govori o najzaslužnijima u pređašnjem postojanju zanatlijskih organizacija Novog Sada. Ako zagledate, tu su i imana znamenitih novosađana kao što su dr Gedeon Dunđerski, dr Svetozar Miletić, dr Jovan Jovanović Zmaj, Marija Trandafil, Đoka Dunđerski; pa prvi predsenici Zadruge Srba zanatlija Novosađana Arsen Ćirić, cipelar i Marko Popivić, ćurčija; Franja Vic, sitar, prvi predsednik Udruženja zanatlija za grad Novi Sad...

Ploča postavljena pri završetku izgradnje Doma

Ploča je posle drugog Svetskog rata uklonjena iz Zanatskog doma, ali je sačuvana u Muzeju Grada Novog Sada. Udruženje ju je ponovo postavilo u Zanatski dom 1995.godine.

Velika sala

U velikoj sali na spratu su pre Drugog svetskog rata održavane priredbe Zanatlijskog pevačkog društva 'Neven', a i balovi. Dom je bio stecište zanatlija, naročito pomoćnika i učenika, a posle rata Zanatski dom je bio poznat kao mesto održavanja popularnih igranki.

Hol ispred velike sale

Iznad stepeništa i u holu ispred velike sale je čitav niz 'grbova' zanata. Mnoge od tih zanata pretstavljenih na grbovima već jedva da i znamo.

Nekoliko od mnoštva grbova

Ulaz - 'ajnfort kapija'

Zanatski dom

Zanatski dom u Novom Sadu

 
REKLAMNI PROSTOR


Akademija OXFORD
Magazin ESNAF broj 1
ESNAF broj 1

Magazin ESNAF broj 2
ESNAF broj 2

Magazin ESNAF broj 3
ESNAF broj 3